Alle projecten

OCC

  • Den Haag

Over

Het OCC vormt het sluitstuk van de Haagse Loper in het Spuikwartier en zorgt voor verbinding in de stad Den Haag. Voor wie vanaf het Centraal Station de Turfmarktroute volgt, wordt op de plek waar het stadhuis en OCC bij elkaar komen het Turfplaza gecreëerd. Aan het Turfplaza bevindt zich één van de verschillende entrees die het OCC krijgt. Het omliggende wandelgebied blijft tot het Spuiplein een heldere looproute die diverse pleinen met elkaar verbindt. Het dynamische karakter van de straat wordt hier versterkt met een gevarieerd winkel- en horeca-aanbod en een informeel podium dat de entreehal van het OCC vormt. Hiermee is het voor zowel de Haagse burger als voor bezoekers van de stad een aangenaam verblijfsgebied.

Het OCC zelf heeft een verhoogde plint die begaanbaar is. Behalve de entree aan de Turfplaza is er een brede ingang aan de kant van het Spuiplein. Op de onderste lagen komen publieke ruimten. Het is dé plek voor ongedwongen ontmoetingen tussen de culturele instellingen die in het gebouw ‘wonen’ en hun bezoekers, maar ook voor ontmoetingen met het Haagsche publiek. De openheid van het gebouw wordt gereflecteerd door de ‘alzijdigheid’: het OCC toont zich naar alle kanten. De Stadskantine vormt het hart van het gebouw en is open voor de bewoners, hun gasten, bezoekende gezelschappen en willekeurige voorbijgangers die er bijvoorbeeld een kop koffie willen drinken.

In het OCC bevinden zich een viertal zalen: de theaterzaal (1.500 personen), concertzaal (2.500 personen), ensemblezaal (600 personen) en repetitiezaal (200 personen). Alle zalen hebben hun eigen vorm en atmosfeer. De hoogwaardige afwerking moet voldoen aan hoge akoestische eisen.

Het project heeft een hoge duurzaamheidsambitie en moet BREEAM-NL Excellent gecertificeerd worden. Hierbij wordt een zogenaamd bespoke-traject doorlopen, omdat het niet standaard is om een gebouw met theaterfuncties BREEAM te certificeren. Bij het ontwerp moet veel aandacht besteed worden aan het energie- en waterverbruik, materialisatie, welzijn van de gebruikers en de omgeving.