Wat doet een engineer E/W?

BOEG is onder andere gespecialiseerd in het invullen van technische vacatures. Bijvoorbeeld vacatures voor een functie als engineer Elektrotechniek of Werktuigbouwkunde binnen gebouwen. Denk jij aan een carrière als engineer? In dit bericht nemen we jou mee in wat een engineer allemaal doet en kan.

Wat is een engineer?

Een engineer is een brede functie. Een engineer houdt zich namelijk bezig met ontwerpen, installeren, beheren én verbeteren van elektrotechnische installaties. Als engineer heb je namelijk diepgaande technische kennis die op verschillende manieren ingezet kan worden.

Wat doe je als engineer?

  • Verzamelen van informatie zoals tekeningen en onderzoeken
  • Uitwerken en specificeren elektrotechnische installaties
  • Begrotingen, ontwerprapporten, calculaties, offertes, bestekken en specificaties opstellen
  • Correctief en/of preventief onderhoud aan elektrotechnische installaties uitvoeren
  • Aanpassen en installeren van software en/of besturingssystemen
  • Overleg voeren met stakeholders binnen projecten
  • Opstellen van verbetervoorstellen
  • Documentatie actueel maken en houden

Welke opleiding en/of vaardigheden heeft een engineer?

Verschillende technische opleidingen voldoen voor het worden van een engineer. Dit kan een MBO of HBO opleiding zijn in de richting van Elektrotechniek, Installatietechniek of Werktuigbouwkunde. Maar naast een bepaald opleidingsniveau zijn er verschillende vaardigheden die je nodig hebt. Bijvoorbeeld specialistische kennis van softwareprogramma’s. Dit kan zijn AutoCAD, Microstation, Medusa etc. het verschilt per bedrijf welke er gebruikt wordt. Als engineer moet je ook nauwkeurig kunnen werken, met oog voor details, zowel alleen als in teamverband.

Wat verdient een engineer?

Als engineer kun je een goed salaris verdienen. In dienstverband is het salaris voor starters rond de € 2.500,-, maar bij meer ervaring kan dit oplopen tot zo’n € 5.000,-.
Veel engineers overwegen ook om na wat werkervaring opgedaan te hebben aan de slag te gaan als ZZP’er. Hierbij ligt het uurtarief op zo’n zestig euro per uur en dit kan nog flink oplopen! Dit klinkt natuurlijk erg aantrekkelijk. Maar als ZZP’er heb je veel eigen verantwoordelijkheden, zoals vakantiedagen, ziekte en pensioen zijn allemaal voor eigen rekening. Een buffer opbouwen is daarom aan te raden.

Ben jij een engineer E of W die op zoek is naar een nieuwe uitdaging of begin jij jouw carrière in de techniek of bouw? Opdrachtgevers van BOEG hebben geregeld vacatures, deze vind je hier.
Voor een vrijblijvend gesprek over de mogelijkheden kun je dit contactformulier invullen. Een collega van team Bouw zal snel contact met je opnemen.