Wat doet een financial controller?

BOEG is gespecialiseerd in het invullen van financiële vacatures. Bijvoorbeeld vacatures voor een functie als financial controller. Binnen veel organisaties is de financial controller een belangrijke professional. Denk jij aan een carrière als financial controller? In dit bericht nemen we jou mee in wat een financial controller allemaal doet en kan.

Wat is een financial controller?

Om te beginnen is de financial controller een expert op het gebied van financiën binnen een organisatie. Hij ondersteunt met zijn/haar kennis de directie en het management bij het besturen en beheersen van de organisatie, op financieel gebied vooral natuurlijk. Maar wat doet een financial controller nou zoal? We zetten het graag voor je op een rijtje.

Wat doe je als financial controller?

Uiteraard ben je als financial controller goed met cijfers. Je bent daarnaast in staat om deze cijfers te analyseren en hier kritisch naar te kijken. Je staat vaak bovenaan een financiële afdeling. Dit kan inhouden dat je leiding geeft aan de financiële afdeling en direct verantwoording aflegt aan de financieel manager of financieel directeur. Deze verantwoording leg je ook vaak af als het om een hands on functie gaat zonder leiding te geven. Over het algemeen zijn de belangrijkste taken van een financial controller:

  • Maand-, kwartaal- en jaarrapportages maken
  • Winst- en verliesrekeningen opmaken
  • Management rapportages opstellen
  • Fiscale zaken zoals belastingaangiftes
  • Financiële controles uitvoeren
  • Financiële analyses
  • Financiële processen optimaliseren
Welke competenties heeft een financial controller?

Een financial controller moet uiteraard kunnen omgaan met cijfers, heeft financieel inzicht en werkt zelfstandig en nauwkeurig. Daarnaast is een financial controller analytisch ingesteld en is hij/zij in staat om de bevindingen te vertalen naar concrete en praktische adviezen. Een goede financial controller is in staat om vooruit te kijken voor procesverbetering.

Wat verdient een financial controller?

Wat je als financial controller verdient is natuurlijk afhankelijk van onder andere werkervaring en opleiding. Gemiddeld kan een startend financial controller een maandsalaris van € 2.700,- verwachten. Met meer werkervaring kan het salaris oplopen tot ongeveer € 6.000,- per maand. Naast een salaris zijn er natuurlijk aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden die mogelijk mee kunnen spelen zoals bonussen, reiskostenvergoeding, een telefoon en/of laptop van de zaak.

Ben jij een financial controller die op zoek is naar een nieuwe uitdaging of begin jij jouw carriere als financial controller? Opdrachtgevers van BOEG hebben geregeld vacatures, deze vind je hier.
Voor een vrijblijvend gesprek over de mogelijkheden kun je het contactformulier invullen. Een collega van team financieel zal snel contact met je opnemen.