Wat doet een werkvoorbereider Bouw?

BOEG is gespecialiseerd in het invullen van bouwkundige vacatures. Bijvoorbeeld vacatures voor een functie als werkvoorbereider. Denk jij aan een carrière als werkvoorbereider? In dit bericht nemen we jou mee in wat een werkvoorbereider allemaal doet en kan.

Wat is een werkvoorbereider Bouw?

In zowel de installatietechniek, werktuigbouwkunde als de bouw coördineren en bereiden werkvoorbereiders projecten voor. Zoals de naam het eigenlijk al zegt, hij of zij bereidt het werk voor. Een werkvoorbereider is namelijk nauw betrokken bij het voortraject en zorgt ervoor dat het werk kan beginnen. Vanaf het kantoor of vanaf het project op de bouw zorg je als werkvoorbereider voor een goede start.

Wat doe je als werkvoorbereider Bouw?

Een tekenaar richt zich voornamelijk op het maken, controleren en aanpassen van technische tekeningen. Hierbij maak je gebruik van AutoCAD, Inventor, Solidworks of Revit. Als calculator maak je met aangeleverde informatie berekeningen voor de benodigde materialen en uren. Met deze berekeningen wordt de totale projectbegroting opgesteld. Een planner is verantwoordelijk voor de planning van projecten. Denk hierbij ook aan het indexeren van het benodigde personeel, opstellen van werkroosters, het regelen van de inkoop van vergunningen en het opstellen van werkinstructies.

Als werkvoorbereider heb je vaak een combinatie van deze werkzaamheden of ligt de focus op één hiervan. Vaak maakt een werkvoorbereider de planning, houdt hij deze bij, leest hij tekeningen, checkt hij calculaties en zorgt hij voor de inkoop van alle materialen. Een werkvoorbereider zorgt ervoor dat alles goed geregeld is voor de uitvoering op de bouw zelf. De precieze invulling van deze functie hangt natuurlijk af van het bedrijf en het project waar hij/zij voor aan de slag gaat.

Welke competenties heeft een werkvoorbereider Bouw?

Een werkvoorbereider bouw werkt allereerst nauwkeurig, is niet bang voor een uitdaging en stress en uiteraard kan hij/zij goed plannen, gestructureerd werken en goed samenwerken met anderen.

Wat verdient een werkvoorbereider Bouw?

Een junior werkvoorbereider in de bouw heeft doorgaans een bruto startsalaris van ongeveer € 2.300,- per maand. Heb je als werkvoorbereider al jaren werkervaring opgebouwd? Een medior werkvoorbereider verdient bruto gemiddeld zo’n € 3.800,- per maand. Dit kan als senior werkvoorbereider nog oplopen tot zo’n € 5.000,- per maand. Wat jij als werkvoorbereider kunt gaan verdienen is allemaal afhankelijk van leeftijd, opleiding en werkervaring.

Ben jij een werkvoorbereider die op zoek is naar een nieuwe uitdaging in de bouw of begin jij jouw carrière als bouwkundig werkvoorbereider? Opdrachtgevers van BOEG hebben geregeld vacatures, deze vind je hier.
Voor een vrijblijvend gesprek over de mogelijkheden kun je dit contactformulier invullen. Een collega van team Bouw zal snel contact met je opnemen.