Hoe ga je om met een compliment?

Het was gisteren nationale complimentendag. Als het goed is ben jij gisteren dus overladen met complimenten. Maar ook buiten deze nationale dag om zul jij zo nu en dan complimenten ontvangen.

Het is typisch Nederlands om een compliment weg te wuiven. “Wat een leuke trui heb je aan!” “Oh die was maar twee tientjes bij de Zeeman hoor”.
Dit schijnt voort voort te komen uit onze calvinistische cultuur: hard werken is vanzelfsprekend en de beloning komt pas in de hemel. Daarom zit het in onze aard om enthousiast reageren op een compliment overdreven vinden.

Maar we voelen ons wél goed na het ontvangen van een compliment! Uit onderzoek blijkt namelijk dat ons brein op een compliment hetzelfde reageert als op een geldbeloning. Het ontvangen van een compliment is dus een soort cadeautje voor het brein.

Moeten we daarom maar met complimenten strooien, ook al zijn ze misschien niet gemeend? Het voelt vaak niet goed om een compliment te geven als je het niet helemaal meent. Het blijkt alleen dat het voor de ontvanger helemaal niet uitmaakt! Mensen krijgen liever een niet-authentiek compliment dan helemaal geen compliment.

Kortom, geef eens wat vaker een complimentje aan je vriend, buurvrouw, vader, zusje of collega en voel je zéker niet bezwaard om enthousiast op een compliment te reageren. Een compliment geeft zowel de gever als de ontvanger een goed gevoel!

Welke complimenten heb jij de afgelopen 7 dagen mogen ontvangen?