Mijn vader is mijn harde schijf.

In het kader van vaderdag publiceert BOEG deze week 3 verhalen over een vader en zoon die beiden in de bouw of installatietechniek werken. Hoe ziet hun loopbaan eruit, wat is hun motivator en wat voor rol heeft hun vader hierin gespeeld? Lees hier het verhaal van Johan en Jeffrey.

Johan werkt al 37 jaar bij A. de Jong. Hij is begonnen in de fabriek waarna hij is doorgegroeid en nu werkt hij hier als projectleider. Momenteel is hij met zijn team verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van een aantal panden.

“Ik ben 9 weken geleden geopereerd, dus ik zit nu een tijdje thuis. Maar dit is helemaal niks voor mij. Ik kan niet goed stilzitten en ben niet graag afhankelijk van anderen dus ik ben blij als ik helemaal gerevalideerd ben en weer zelf kan autorijden en weer aan het werk gaan.” Johan

 

Jeffrey, de zoon van Johan is 27 jaar. Vanaf de middelbare school deed hij al vakantiewerk en stages bij A. de Jong, het bedrijf waar zijn vader ook werkt. Na de middelbare school ben ik daar gelijk de buitendienst in gegaan. Na 6 jaar ben ik bij een ziekenhuis aan de slag gegaan bij de technische dienst.

“Toen werd ik eigenlijk gevraagd terug te komen bij de Jong, waar ik toen in de werkvoorbereiding terechtkwam. Helaas kwam ik er snel achter dat de werkvoorbereiding niet datgene was waar ik mijn motivatie uit haal. Op dat moment heb ik de knoop doorgehakt en heb ik mij ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, zodat ik als ZZP’er de uitvoerende kant kan doen. Nu werk ik onder de naam JDL als ZZP’er voor verschillende bedrijven, waaronder mijn vroegere werkgevers. De connecties die ik voorheen heb opgedaan zorgen nu dat ik klussen heb.” Jeffrey

 

“Vroeger was het zo, dat je naar de LTS ging. Daar was ik het meest geïnteresseerd in houtbewerking. Mijn docenten zeiden mij dat ik zo goed kon leren en daarom beter fijnmechanische techniek kon gaan doen. Dus ben ik dat gaan doen. Achteraf kwam ik erachter dat de voornaamste reden dat mijn docenten mij dit advies gaven, was dat deze klas (in tegenstelling tot houtbewerking) helemaal niet vol zat!” Johan

Het vak zat echt in al in de familie bij Johan thuis. Zijn vader was bouwvakker en samen met zijn zoons bouwde hij vakantiehuisjes.

“Ik denk dat mijn interesse voor techniek daar al wel een beetje begonnen is.” Johan

 

 

Jeffrey ging ook van kleins af aan met zijn vader mee op pad, met de storingsdienst. En dit was geen verplichting!

“Ik kreeg van mijn vader een gulden als ik mee ging, maar ook zonder die gulden was ik meegegaan. Ik vond het echt heel erg leuk.” Jeffrey

 

 

School was niet Jeffrey zijn ding. Dus na de middelbare school is hij gelijk gaan werken. Op dat moment was zijn motivator wel echt het krijgen van een salaris. In het begin leerde hij de werkzaamheden door het te doen, maar op een gegeven moment moesten er toch boeken aan te pas komen.

“Ik weet nog dat hij iets aan mij vroeg omdat hij het niet snapte. Toen hij zijn boek erbij pakte zat deze nog in het folie! Dan snap ik dat je het niet snapt!” haakt Johan in.

 

 

Wat is de motivator van Johan in zijn werk? Hij haalt energie uit het constant doorgroeien en blijven ontwikkelen. Vroeger ging hij vanuit de machinefabriek een keer mee met een inspecteur die gasinstallaties keurde. Dat was het moment dat hij wist: Dit wil ik ook! Zijn werkgever gaf hem genoeg mogelijkheden om zich te ontwikkelen en hij heeft dit ook gedaan.

“Uitdagingen werken voor mij echt als motivator. Het geeft een gevoel van trots als je een uitdagende storing hebt weten op te lossen. Daarbij hoort ook de trots dat ik nu voor mijzelf ben begonnen.” Jeffrey

 

Johan en Jeffrey hebben een tijd lang bij hetzelfde bedrijf gewerkt. Maar hebben het wel tot op zekere hoogte gescheiden geprobeerd te houden. Een beoordelingsgesprek van Jeffrey? Daar zal Johan niet bij zijn.

“Het is niet leuk als iemand anders iets over jouw zoon zegt waar je het niet mee eens bent. Voor vragen kon hij natuurlijk altijd bij mij terecht. Het is niet zo dat we er niet over praten. Mijn vrouw wordt wel eens gek van onze werkgerelateerde gesprekken thuis!” Johan

 

Bij sommige keuzes die Jeffrey vroeger maakte heeft Johan wel eens zijn vraagtekens gezet, dit vertelde hij hem dan niet. Hij moest zijn eigen pad kiezen. Daarnaast overheerst het gevoel van trots zijn op Jeffrey met wat hij nu doet als zelfstandige en hij zal hem overal mee helpen.

“Hij helpt me echt op veel vlakken. Mijn harde schijf zit hier tegenover mij!” Jeffrey

 

 


 

Bedankt Johan en Jeffrey voor dit leuke gesprek. Voor meer informatie over JDL Installatietechniek kun je een kijkje nemen op zijn website:

Wil jij ook in de Elektrotechniek, Installatietechniek, Bouw of Financiële sector werken? Neem dan eens een kijkje tussen onze vacatures of neem contact met ons op voor een kennismaking.