Mijn motivator? Die loopt net de keuken in.

Erwin en zijn zoon Lorenzo werken sinds anderhalf jaar samen. In het kader van vaderdag publiceert BOEG deze week 3 verhalen over een vader en zoon die beiden in de bouw of installatietechniek werken. Hoe ziet hun loopbaan eruit, wat is hun motivator en wat voor rol heeft hun vader hierin gespeeld? Lees hier het tweede verhaal van het drieluik voor vaderdag.

Erwin, 51 jaar, werkt al bijna zijn hele leven in de bouw. Hij begon als tegelzetter en nog steeds ligt hier zijn focus. Daarnaast kun je bij Schuitema Afbouw terecht voor vloeren, timmerwerk, meubels op maat, het bouwen van kozijnen, verzin de meest gekke opdracht en zij voeren hem uit. Sinds anderhalf jaar werkt Erwin samen met zijn zoon Lorenzo onder de naam Schuitema Afbouw.

“Het was niet Lorenzo, maar zijn zus Angelique die met mij meeging om te helpen bij een klus.” Erwin

 

 

Lorenzo, de zoon van Erwin is 21 jaar en momenteel bezig met de HBO opleiding Werktuigbouwkunde in Utrecht. Tijdens zijn tweedejaars stage kwam hij voor het eerst in aanraking met de bouw, omdat zijn stagebedrijf energieneutrale villa’s bouwde. Hij dacht de installatietechnische kant op te gaan, maar hier bleek dat hij het bouwen op zich veel interessanter vond.

“Mede door de achtergrond van mijn vader besloot ik toen toch de bouw kant op te gaan. We zijn zoveel mogelijk klussen samen gaan aannemen zodat ik alles kon leren. Echt alles dat ik nu weet heb ik aan mijn vader te danken. Uiteindelijk wil ik mijn werktuigkundige achtergrond combineren met bouw.” Lorenzo

 

Lorenzo heeft de zakelijke leiding van het bedrijf. Hij is sterk in het maken van offertes en omgaan met klanten kan hij goed. Erwin geeft aan dat hij veel ervaring heeft in de praktijk, maar durft ook toe te geven dat Lorenzo theoretisch een stuk sterker is.

Ze vullen elkaar daarom ook zo goed aan, ze maken gebruik van elkaars sterke punten. De vakinhoudelijke kennis komt van Erwin en het klantcontact en de theoretische kennis komen van Lorenzo.

“Wij halen allebei klussen binnen waar we vervolgens de ander voor inhuren om mee te helpen. Het komt zelden voor dat we klussen zonder elkaar uitvoeren. Lorenzo gaat natuurlijk naar school, maar alle zaterdagen werken we samen. Door de weeks helaas nu nog alleen aan het werk, maar hij is wel altijd betrokken bij het werk.” Erwin

 

De bouw is niet iets dat Erwin van zijn vader heeft meegekregen vroeger. Zijn vader is het grootste gedeelte van zijn leven staalarbeider geweest. Maar de opa van zijn moeder was meubelmaker en zijn opa was wel de klusjesman van de familie.

“Het vak heeft dus eigenlijk een paar generaties overgeslagen.” Erwin

 

Lorenzo begon op het tweetalig VWO en heeft deze afgerond. Daarna stond hij net als vele andere jongeren voor een moeilijke keuze, wat nu? Hij had nog geen idee. Na zichzelf georiënteerd te hebben, van universiteit tot HBO opleidingen, kwam hij bij Werktuigbouwkunde terecht. De baangarantie en de praktische kant van de opleiding gaven de doorslag. Gaandeweg is hij, mede door zijn stage, in de bouwwereld terechtgekomen.

En nu werkt hij met zijn vader, dat is iets dat hij voorheen niet had gedacht. Kwam dit puur door het vak of wilde je graag met je vader werken?

“Een beetje van beiden, maar dit heeft wel wat toelichting nodig. Vroeger had ik niks met de bouw. Daarnaast waren mijn vader en ik altijd degene die thuis botsten en goed konden kibbelen. Mijn vader is een paar jaar geleden ziek geweest en wilde daarnaast opnieuw beginnen. Zijn gezondheid liet het echter niet toe om dit alleen te doen. Dit gaf voor mij de doorslag om hem hierbij te helpen.” 
“Ik denk dat mijn vader en ik een gedeelde motivator hebben, namelijk tevreden klanten. Zolang wij mooie opdrachten mogen doen en daar mensen blij mee kunnen maken zijn wij tevreden. Dit geeft zoveel voldoening en is het mooiste dat er is!” Lorenzo

Terwijl Lorenzo de keuken in loopt om wat te drinken in te schenken vertelt Erwin wat zijn echte motivator is.

“Mijn grootste motivator… die loopt nu net de keuken in. Ik heb een paar jaar geleden een herseninfarct gehad waarna mij verteld was dat ik niks meer zou kunnen. Ik heb een half jaar met een rollator gelopen en ook mijn IQ is wat stapjes achteruit gegaan. Maar gelukkig kan ik bijna alles weer en kan ik iets voor en met Lorenzo opbouwen. En ja natuurlijk vind ik de tevredenheid van klanten erg belangrijk. Maar voor mij persoonlijk zijn Lorenzo en Angelique, mijn dochter die de administratie doet, mijn motivator!” Erwin

Of zijn toekomstige kinderen later de bouw in gaan weet Lorenzo nog niet? Ergens hoopt hij natuurlijk dit bedrijf later met zijn eigen kinderen door te kunnen zetten, maar hij zou hen dit nooit verplichten. Eigenlijk zoals zijn eigen vader hem heeft vrijgelaten in de keuze, zal hij dat ook bij zijn eigen kinderen doen.


Bedankt Erwin en Lorenzo voor dit leuke gesprek. Voor meer informatie over Schuitema Afbouw kun je een kijkje nemen op de website.

Wil jij ook in de Elektrotechniek, Installatietechniek, Bouw of Financiële sector werken? Neem dan eens een kijkje tussen onze vacatures of neem contact met ons op voor een kennismaking.