Zat ik daar stoer koffie met 6 suiker en vier melk te drinken met de grote jongens

Vandaag, op vaderdag lees je het derde en laatste verhaal uit het drieluik. Dit verhaal gaat over Raymon en zijn vader Jan die allebei in de bouw werken.

Raymon de Bruin is 38 jaar en woont in Hellevoetsluis. Hij werkt als zelfstandig uitvoerder bij van Wijnen. Op dit moment loopt hij tijdelijk op een project in Scheveningen. Een project van 20 woningen in Dordrecht is net afgerond. Daarna gaat hij naar Maassluis, maar dat project is nog niet gestart.

Zijn vader Jan de Bruin woont ook in Hellevoetsluis. Hier is hij geboren en getogen. Hij werkt bij Stout en is momenteel aan een project bezig met 40 woningen in Stad aan ‘t Haringvliet. Op de LTS kijk je na de brugklas je het leukste vindt om te doen en dat was voor Jan houtbewerking.

“Dan kom je eigenlijk vanzelf in de bouw. Het was voor mij niet een bewuste keuze, het is gewoon zo gelopen.” Jan

 


Na de LTS ging Jan als timmerman aan de slag. Maar toen hij een jaar of 30 was kreeg hij last van zijn rug. De neuroloog vertelde hem dat hij in een rolstoel terecht zou komen als hij dit werk zou blijven doen.

“Om die reden heb ik mijn hamer aan de wilgen gehangen en ben ik een MBO opleiding gaan volgen. Ze hebben mij thuis 5 jaar niet gezien, maar ik heb daarna wel de carrière switch kunnen maken die nodig was in verband met mijn rug. Ik ben in de uitvoering terechtgekomen. Het timmeren kon niet meer, maar mijn roots lagen in de bouw dus je blijft toch in die hoek.” Jan

In deze tijd is het een stuk minder, maar vroeger ging je (vooral in de vakanties) met je vader mee de bouwplaats op. Hellevoetsluis was toen ook nog een grote bouwput. Voor kinderen was dit een groot speelterrein. Tegenwoordig kan je jedat niet meer indenken, maar dit was voor ons echt een speelparadijs.

“Zat ik daar in de keet stoer koffie met 6 suiker en vier melk te drinken met de grote jongens. Dan hielp ik buiten een beetje mee met opruimen en daar kreeg ik dan een leuk zakcentje voor.” Raymon

 

De interesse van Raymon lag vanaf de lagere school ook in het timmervak. Zijn vader kon het vak niet meer uitoefenenen dus hij wilde dit wel graag voortzetten. In zijn derde schooljaar gaf een docent aan dat hij eens moest nadenken om door te stromen naar de MTS. Hij zou dit wel kunnen. Op deze manier kon Raymon toch zijn vader achterna. Die was inmiddels al aan het werk als uitvoerder.

“Mijn eerste cijfer was een 3,5. Dat beloofde vier lange jaren te worden! Uiteindelijk wel 4 jaar MTS gedaan en veel stage gelopen. Waaronder bij van Wijnen waar ik ben begonnen als assistent uitvoerder en 20 jaar later nog steeds werk, inmiddels als zelfstandig uitvoerder.” Raymon

 

Uitvoerder zijn kan erg stressvol zijn ervaren zowel Jan als Raymon, zeker als je het werk mee naar huis neemt. Om die reden heeft Jan altijd geroepen dat Raymon niet hetzelfde moest gaan doen. Maar dat heeft nooit gewerkt.

“Toen Raymon 4 jaar oud was riep hij al dat hij hetzelfde als ik wilde gaan doen.” Jan

 

 

Er is een grote kans dat de jongste zoon van Raymon ook in de voetsporen van zijn vader en opa zal treden. Raymon heeft thuis net een verbouwing gehad en zijn zoontje kopieert hem in alles.

“Hij is 3 jaar oud, maar houdt een zaag vast zoals een timmerman dat doet. Het staat nog net niet op zijn voorhoofd geschreven. Kinderen hebben een eigen wil. Dus al zou ik het willen… je houdt het niet tegen.” Raymon

 

Vader en zoon hebben nog nooit op een zelfde project gewerkt. Ze hebben hetzelfde karakter dus dat zou kunnen botsen. Echte ruzies bestaan echter nooit op de bouwplaats. Het kunnen kleine of grote irritaties zijn. Maar volgens Jan loop je de volgende dag bij wijze van spreken weer gearmd over de bouwplaats.

“Ik zie het werk als een spel dat je speelt met alle jongens op de bouwplaats. Dit is een samenwerking, maar het doel is ook dat er uiteindelijk gedaan wordt wat er van iedereen gevraagd wordt. Het spel om alles gedaan te krijgen is een vak apart. Er komen wel eens irritaties uit voort, maar voornamelijk haal ik hier mijn energie uit.” Jan

 

Raymon ziet de uitdagingen op de werkvloer als zijn motivator. Vaak is de grootste uitdaging om alles volgens de planning op tijd te krijgen. Deze uitdaging is voor hem echt zijn drive. Je hebt met zoveel verschillende partijen te maken waardoor het soms wel eens niet lukt. De uitdaging wordt hierdoor groter en mijn drive eigenlijk ook.


Bedankt Jan en Raymon voor dit leuke gesprek. Wil jij ook in de Elektrotechniek, Installatietechniek, Bouw of Financiële sector werken? Neem dan eens een kijkje tussen onze vacatures of neem contact met ons op voor een kennismaking.