Wat doen woorden met jou? – Mireille

Al eerder schreef ik over de missie van BOEG, Baas Over Eigen Geluk.

Een missie die veel mensen aanspreekt en een groot beroep op jezelf doet. Een beroep op je eigen regie, je eigen verantwoordelijkheid en je eigen keuzes. Dat is nogal wat. En waar moet je beginnen? Zelf geloof ik in het klein houden en heel dicht bij jezelf blijven. Er zijn genoeg factoren die buiten jou liggen en bepalend kunnen zijn in wat je doet of hoe je je voelt. Onze missie vraagt je de verantwoordelijkheid bij jezelf te leggen en laat dat nou net niet altijd makkelijk zijn. Ik ben verre van een psycholoog en begeef me dan ook zeker niet in die hoek. Wat ik wel weet is dat je mindset allesbepalend kan zijn, helemaal op dit vlak. Die juiste mindset wordt bij mij vaak gecreëerd door woorden. 

Wat ben ik toch jaloers op mensen die met woorden kunnen toveren en dan ook nog eens met een goede dosis humor. Is het een gave? Kan je het leren? Ik denk zelf een combinatie van beiden.

In basis ben ik geen diehard lezer maar met woorden heb ik wél iets. Woorden die op zichzelf staan, woorden die in verschillende contexten een totaal andere betekenis en gevoel kunnen opwekken… Bij mij is het het gevoel dat woorden geven wat zo bepalend is. Het doet iets met m’n zijn, met m’n geest. Hetzelfde krijg ik bij muziek. Soms is het de melodie maar vaak zijn het net die paar woorden die je raken en iets met je doen. Doordat ik weet dat woorden zo’n invloed op mijn mindset hebben, een bepaald positief gevoel creëren, zoek ik woorden vaak bewust op. Grapjes van een DJ die met woorden speelt, een quote of een grap, maar veelal zit het juist in de eenvoud van het woord binnen de context. Ik kan heel wat in m’n eentje ‘uitschateren’ in bijvoorbeeld de auto. Blijkbaar werkt dat aanstekelijk, want het geeft bestuurders om mij mee heen ook vaak een grote glimlach op hun gezicht. Of ik nou in gesprek ben met iemand, de radio aanzet, een tekst lees of heerlijk op social media scroll, woorden zijn echt overal. Al deze momenten hebben dus invloed op mijn mindset.
Het mooie is dat ik deze woorden dus bewust kan inzetten om in de juiste flow te komen. Die flow, die mindset bepaal ik toch echt zelf.

Heb jij dat ook? Dat woorden een bepaald gevoel bij je kunnen oproepen? 

Welke woordentovenaar ken jij?