Zo val je op met jouw motivatiebrief

Je CV updaten is stap 1 in het sollicitatieproces. Daarna komt het opstellen van een motivatiebrief.

Een sollicitatiebrief opstellen is niet makkelijk. Je moet jezelf als kandidaat verkopen en aanprijzen, zonder op te scheppen en je op te dringen. Op bepaalde vacatures zullen werkgevers veel reacties ontvangen. Het is daarom belangrijk om, naast een goed opgestelde sollicitatiebrief, op te vallen. Hoe je een goede en opvallende sollicitatiebrief opstelt? Volg in ieder geval deze 5 stappen:

  1. De eerste alinea is erg belangrijk

    De allereerste alinea van een sollicitatiebrief staat eigenlijk gelijk aan jouw eerste indruk, maar dan op papier. Trek hiermee dus ook de aandacht! Open deze alinea met een kei van een openingszin. Denk aan iets als… “Om maar met de deur in huis te vallen. Ik wil deze baan. Waarom dat is zal ik verder toelichten…”
    Wedden dat de lezer verder leest?

  2. Koppel jouw vaardigheden/skills aan de vacaturetekst/eisen

    Vrijwel dezelfde sollicitatiebrief gebruiken voor iedere vacature waar je op reageert? Niet doen.
    Het is aan te raden goed in de vacaturetekst te kijken wat voor vaardigheden/skills er gevraagd worden. Koppel jouw kennis en vaardigheden aan de vaardigheden en/of skills die in de vacaturetekst genoemd worden. Geef daarbij voorbeelden uit je huidige werkzaamheden of werkzaamheden uit het verleden.

  3. Lees je goed in in het bedrijf

    Waar zijn ze op dit moment mee bezig en hoe kan jij hieraan bijdragen? Laat in jouw brief duidelijk blijken dat je je hebt ingelezen in het bedrijf.

  4. Benoem niet expliciet je tekortkomingen

    In de vacaturetekst worden vaardigheden, karaktereigenschappen en aantal jaren werkervaring genoemd die gewenst zijn bij de functie. Het is niet gek als je niet op álle gevraagde punten overeenkomt met het profiel dat ze schetsen. Ga in je sollicitatiebrief alleen in op de eigenschappen en vaardigheden die maken dat je wél bij de functie past.

    Wel: “Bij mijn vorige werkgever heb ik ervaring opgedaan in het plannen van evenementen, daarbij heb ik sterke productionele vaardigheden opgebouwd.”

    Niet: “Ik ben mij ervan bewust dat ik niet het gewenste aantal jaren werkervaring heb, maar doordat ik leergierig ben pik ik snel nieuwe informatie op.”

  5. Zorg voor een grammaticaal foutloze brief

    Laat je brief altijd nog door iemand checken. Zelf lees je toch altijd over type of spellingsfouten heen. Fouten in je motivatiebrief staan erg slordig en helpen niet mee aan een goede eerste indruk.

Zo, met deze 5 tips kun je een goede start maken met het schrijven van je motivatiebrief voor jouw droombaan. Is jouw CV ook aan een update toe? Lees hier hoe je dit doet.

Heel veel succes!