BOEGbeeld Jaap Kooiman

Zo’n 3 jaar zit Jaap al in ons netwerk en sinds begin dit jaar zijn wij een echt langdurige relatie aangegaan en is hij BOEGbeeld geworden. In de afgelopen jaren hebben wij Jaap goed leren kennen, maar zijn er nog dingen die wij niet over hem weten?

“Toen ik benaderd werd door BOEG werkte ik net 4 maanden fulltime bij een houtbewerkingsbedrijf. Daarvoor combineerde ik dat werk parttime met mijn studie. Ik deed net wat langer over mijn studie HBO-Bouwkunde en had met het afronden van mijn scriptie de nodige stress gehad. Na het behalen van mijn diploma vond ik het fijn om niet meer naar een scherm te staren en met mijn handen bezig te zijn. Naar aanleiding van mijn LinkedIn pagina en via een oud studiegenoot werd ik plots benaderd door BOEG. Het was een verrassend telefoontje nadat ik zojuist een bouwpakket voor een dakkapel had gezaagd!

In die periode werd ik wel vaker door bureaus benaderd, maar BOEG was de enige waar ik langs ben gegaan voor een kennismaking. Dit kwam allereerst doordat ze mij belden en geen berichtje stuurden via LinkedIn. Dit vond ik een prettige en persoonlijke benadering. Vervolgens hebben ze mij geholpen met het krijgen van meer zelfvertrouwen. Doordat ik door persoonlijke omstandigheden 10 jaar over mijn studie heb gedaan was ik wat onzeker geworden. Dit zijn wij gaan benaderen als iets positiefs. Mensen zeiden dat het getuigt van doorzettingsvermogen. Daar ben ik gelukkig zelf ook steeds meer in gaan geloven. Er bleek een indrukwekkend complex project in Amsterdam te zijn, genaamd Valley, waar BOEG een kandidaat voor zocht. Mijn persoonlijke wensen sloten mooi aan bij het type persoon dat zij zochten en BOEG heeft mij het extra zetje gegeven om daar in A’dam op gesprek te gaan. Zonder BOEG had ik nooit durven reageren op deze uitdagende vacature. 

Na tussendoor een project voor Dura Vermeer afgerond te hebben, werk ik sinds mei 2020 als BIM engineer/werkvoorbereider via BOEG bij van Omme & de Groot op het project the View. Dit is ook wel bekend als project Bay House. Het is een groot woningbouwproject met een commerciële plint. Op de begane grond zitten winkels en het pand bevat ook een hotel. Het wordt gebouwd op een bestaande parkeerkelder op Katendrecht, Rotterdam. Het is een project met een omzet van ongeveer 60 miljoen euro. Bij van Omme & de Groot doen we dit met een team van ca. 6 mensen: een projectleider en een klein groepje werkvoorbereiders en uitvoerders. Dan heb je een hoop werk te doen! Het blijkt na de start ook best complex te zijn. Daarom ben ik in mei, enige tijd na het starten van het project, erbij gekomen om het team op technisch gebied te ondersteunen.

Als werkvoorbereider is mijn werk heel divers. Zelfs nu we thuiswerken is het werk niet heel veel veranderd in vergelijking met voorheen, behalve dat alles via videobellen gaat. Een vijfde van mijn tijd ben ik de schakel tussen de opdrachtgever/adviseur/architect aan de ene kant en de leveranciers aan de andere kant. Dit gaat vaak door mails en gegevens door te zetten naar de juiste personen en kritisch te blijven vragen. Nog eens een vijfde van de tijd ben ik bezig met plannen. Bijvoorbeeld hoelang het duurt voordat het tekenwerk van een bepaald onderdeel klaar is en wanneer het uiteindelijk op de bouw ligt. Ook ben ik bezig met calculaties, dat is erg cijfermatig werk. Denk hierbij aan hoeveelheden uittrekken, offertes opvragen en de verschillende opties naast elkaar leggen. Tot slot ben ik nu vooral bezig met het controleren van stukken, zoals tekeningen van de constructeur, architect en toeleveranciers. Het is veel in- en uitzoomen op zo’n groot werk. Detaillistisch kijken naar 2D om vervolgens te kijken hoe het past in het 3D. Mijn doel daarbij is om vroegtijdig de foutjes eruit te halen. Eén klein foutje in het ontwerp kan zomaar weken vertraging opleveren tijdens de bouwfase.

BOEG ziet werk als motivator

Het allerleukste vind ik het puzzelen! Er komen 10 dingen samen in een hoek van een gebouw en er wordt vaak aan mij gevraagd of ik er eens naar kan kijken of het allemaal wel kan. Dat is een uitdaging die ik graag aanga, want dan ga ik dus puzzelen en constateer ik soms dingen die niet passen, niet kloppen of niet kunnen. Dit gaat puur over bouwtechniek en daar komt van alles bij kijken, zowel de technische en esthetische als de logistieke kant. Je kunt het eigenlijk vergelijken met het maken van een Lego instructieboekje. De mensen buiten moeten zonder moeite snappen welke onderdelen ze nodig hebben en hoe het in elkaar moet.

Ik denk dat voor iedereen wel geldt dat je iets waar je goed in bent ook automatisch leuk vindt om te doen. Ik maak veel gebruik van mijn ruimtelijk inzicht en creativiteit. Ook wordt er veel overlegd en samengewerkt. Ik krijg er energie van als ik samen met collega’s tot nog betere oplossingen kom.

Belangrijk in een opdrachtgever vind ik oog hebben voor iemands kwaliteiten. Mijn huidige opdrachtgever probeert bijvoorbeeld een functie te kneden naar iemands kwaliteiten. Dit waardeer ik erg in van Omme & de Groot. Ook een laagdrempelige manier van met elkaar praten, waardoor je ook eerlijk kunt aangeven als je ergens moeite mee hebt.

Op mijn bucketlist staat een reis naar Schotland! Op de basisschool zeiden mijn ouders ooit dat we hierheen op vakantie zouden gaan,  maar dat is er nooit van gekomen. Ik had destijds een boek uit de bibliotheek met prachtige foto’s van het landschap van Schotland en ben dit nooit vergeten. Door studie, werk, samenwonen, huis kopen etc. etc. is het er nog niet van gekomen. Maar dit ga ik ooit écht nog eens doen: alleen naar Schotland met de fiets. Een avontuur!”