Wil jij starten als ZZP’er?

Heb jij er wel eens aan gedacht te starten als ZZP’er? Je bent ‘eigen baas’, je kunt een hoger uurtarief vragen, hebt meer vrijheden en kunt voor meerdere opdrachtgevers op meerdere projecten werken. Dat klinkt toch fantastisch? En dat kan het ook zeker zijn. Het is daarbij belangrijk om je goed te verdiepen in de rechten én plichten die je hebt als ondernemer, want dát ben je als ZZP’er.
BOEG helpt je op weg met een aantal aandachtspunten als je overweegt te starten als ZZP’er.

Ga ik er financieel gezien op vooruit ten opzichte van in loondienst werken?

Het uurtarief van een ZZP’er ligt vaak een stuk hoger dan de uurtarieven in loondienst. Het lijkt dus alsof je heel veel meer gaat verdienen als ZZP’er zijnde. Daarnaast ontvang je bovenop dit uurtarief ook nog eens BTW. Laat je hier alleen niet direct door verleiden en lees snel verder.

Hoe kan het dat het uurtarief van ZZP’ers hoger ligt dan de lonen in loondienst?

Als je in loondienst bent is jouw werkgever verantwoordelijk voor bepaalde verzekeringen, het opbouwen van jouw pensioen, het afstaan van belastingen, vakantiegeld etc. Op het moment dat jij je inschrijft bij de Kamer van Koophandel als zelfstandig ondernemer ligt deze verantwoordelijkheid bij jou.

De BTW die je ontvangt over iedere factuur betaal je in principe ieder kwartaal terug. Dit doe je na de BTW-aangifte, die je ieder kwartaal doet. Over al jouw inkomsten van een kalenderjaar betaal je ook belasting, de zogenaamde inkomstenbelasting. Deze aangifte gaat over het gehele kalenderjaar. De hoogte hiervan hangt van verschillende dingen af.

Als ZZP’er bouw je niet automatisch een pensioen op. Dit is een valkuil voor veel zelfstandigen. Wil je wel een pensioen opbouwen (wat natuurlijk aan te raden is)? Dan maak je hier zelf een spaarpotje voor aan.

Kan ik mijn administratie zelf regelen?

Aan te raden is om, zeker de eerste keren, een boekhouder mee te laten kijken of het helemaal uit handen te geven. Er zijn veel regels en wetgevingen vanuit de belastingdienst die in jouw voor- of nadeel kunnen zijn. Zorg dat je van deze regels op de hoogte bent anders loop je geld mis óf krijg je een vervelende aanslag achteraf.

Krijg ik een leaseauto als ZZP’er?

Van je opdrachtgever krijg je in principe geen leaseauto als je ZZP’er bent. De opdrachtgever huurt jou in voor bepaalde werkzaamheden. Maar als eigen baas regel je ook zelf jouw (lease) auto.

Waar vind ik opdrachtgevers?

Netwerken is hierin het allerbelangrijkst. De juiste mensen kennen zal zorgen voor genoeg opdrachten. Als je zelf dit netwerk (nog) niet hebt kan een bureau je hierbij helpen. BOEG heeft het juiste netwerk om jou aan opdrachten te helpen.

Ben jij ZZP’er in de bouw, installatietechniek of in de financiële sector? Kom dan eens langs bij BOEG om te zien hoe wij ons netwerk voor jou kunnen inzetten.