Solliciteren op afstand

Solliciteren… kan dat in deze tijd nog wel? Dat is een vraag die we veel om ons heen horen. Ons antwoord daarop is volmondig ja! Op alle andere vragen die je omtrent dit onderwerp hebt geven wij ook antwoord.

Natuurlijk vergt dit enige creativiteit en wat omdenken, maar er zijn genoeg mogelijkheden. We zien dat er, als de mogelijkheid er is, ook fysieke sollicitatiegesprekken plaatsvinden. Op sommige kantoren is namelijk de mogelijkheid er om de anderhalve meter afstand te bewaren. Mocht deze mogelijkheid er echt niet zijn kan een sollicitatiegesprek ook ook plaatsvinden via Skype, Hangout, Zoom etc. Maar hoe zorg je thuis, in je (rommelige) woonkamer, met huisgenoten of kinderen voor een goede indruk tijdens een videosollicitatiegesprek?

  1. Check check dubbel check

    Check vooraf of je de afgesproken software op je laptop, tablet of telefoon hebt staan, of je camera en microfoon werken en of de internetverbinding goed werkt. Bel bijvoorbeeld een vriend om dit alles te testen.

  2. De omgeving

    Een rommelige kledingkast met de deur open of keukenblok waar je gisteravond een appeltaart hebt gemaakt (en nog niet hebt opgeruimd) is net erg netjes. Kies daarom jouw zitplek op strategische wijze. Doe je kastdeur dicht of ga voor een neutrale muur zitten. In ieder geval niet met je rug naar een raam. Met tegenlicht is alleen jouw silhouet te zien. Heb je huisgenoten of kinderen? Informeer hen over jouw gesprek, zodat ze jou niet storen tijdens het gesprek.

  3. Houding en kleding

    Omdat je aan de ontbijttafel zit voelt het misschien niet zo, maar het blijft een sollicitatiegesprek. Ga rechtop zitten en kleed je alsof je live naar een sollicitatiegesprek gaat. Probeer tijdens het gesprek ook oogcontact te maken door in de camera te kijken in plaats van het scherm. Dit gaat makkelijker als je het beeldscherm op ooghoogte plaatst.

  4. Het gesprek voeren

    Natuurlijk ben je, net als bij een live gesprek, goed voorbereid. De camera staat gericht op je gezicht, dus doe daar je voordeel mee. Aantekeningen kun je op een blaadje voor je leggen. Hier kun je af en toe op spieken.
    Praat wel iets langzamer en luider dan normaal en las een korte pauze in voordat je antwoord geeft op een gestelde vraag. Dat komt op (haperend) beeld beter over bij de ontvanger.

Het vraagt om enige voorbereiding, maar een videogesprek heeft ook zeker voordelen. Een sollicitatiegesprek is vaak spannend, maar een gesprek op deze manier is toch iets laagdrempeliger en misschien wel minder spannend.

Dus heb jij binnenkort een sollicitatiegesprek? Heel veel succes!